Kyseessä on kaksikerroksinen CLT-runkoinen Päiväkoti Perhonen, jossa tulee olemaan paikka 150 lapselle. Hanke on osa Helsingin kaupungin HAM taide -prosenttihanketta. Rakentaminen on alkanut maaliskuussa 2025 ja kohde valmistuu kesäkuussa 2026.
”Tontti on pieni, mutta sille pitää saada mahtumaan sääsuoja, jonka alla kasataan ja rakennetaan runko, vesikatto sekä julkisivut sääsuojassa. Kohteessa on lämmitysmuotona maalämpö ja 1/3 kattoa peittää aurinkosähköpaneelikentät. Arkkitehtuurissa on paljon tarkkoja yksityiskohtia”, kertoo työpäällikkö Jani Miettinen Arkta Rakennuskultilta.

”Otimme ilolla vastaan tiedon, kun kuulimme, että Arkta Rakennuskultti tulee rakentamaan päiväkodin, sillä monissa aiemmissa yhteistyöhankkeissa on yhteistyö aina sujunut erittäin hyvin”, kertoo arkkitehti Jari Frondelius AFKS Arkkitehdeiltä.
Tunnistettavaa kattorakenne
”Tontti on tasamaata, mutta tien toisella puolella olevan huomattavan korkeuseron vuoksi oli tärkeää huomioida kattorakenne. Tämä inspiroi suunnittelemaan kattorakenteesta kuin viidennen julkisivun. Talo on simppeli muodoiltaan, mutta tunnistettavaa on harjakatto, joka tehdään diagonaalin muotoiseksi kulmasta kulmaan,” kertoo Frondelius.
Runkomateriaalin CLT:n (ristiinliimattu puu) lisäksi myös julkisivussa hyödynnetään puuta, jota elävöittää pystyrimoitus. Tunnistettavaa ovat myös suuret polveilevat ikkuna-aukotukset, jotka elävät julkisivussa tilojen mukaan, kuistit sekä salin ikkunoihin painettavat integroidut taideteokset. Lähtökohtana on rauhallinen arkkitehtuuri, jossa ei käytetä peittomaalauksia vaan tunnelma saadaan aikaan luonnonmukaisella värityksellä ja puun kuultokäsittelyllä.
Puu rauhoittavana materiaalina
Suunnittelussa on huomioitu pienet lapset ja henkilökunta, jotka saavat hyvät puitteet viihtyisässä rauhoittavassa ympäristössä. Puumateriaali on hyvin esillä pedakogisessakin merkityksessä, jotta lapset ymmärtävät puun käytön mahdollisuudet. Puun luoma akustiikka on pehmeää ja puun tuoksu viehättää. ”Arkta Rakennuskultin kanssa yhteistyössä rakennetusta Martta Wendelinin puupäiväkodista olemme saaneet palautetta, miten lapset käyttäytyvät rauhallisemmin puun verhoamassa ympäristössä”, kertoo Frondelius. Päiväkoti Perhosessa tulee olemaan yhteensä 150 lasta. Näin ollen toiminta-alueita päiväkodissa on 5, joissa kussakin on 2 ryhmää.
Perhosia houkuttelevia kasveja
Päiväkoti sijaitsee luontevasti puistomaisella tontilla, joka on aiemmin ollut leikkipuisto. Kaupungin suunnitelmien mukaisesti on tarkoitus laajentaa leikkipuistoa lounaispuolen hiekkakentälle. Tontilla on pyritty säilyttämään jo varjostuksensakin vuoksi vanhaa puustoa kuten jalavia. Piha-alueen on suunnitellut maisema-arkkitehti Sirja Heinonen Maisema-arkkitehtitoimisto Kokoma Oy:stä.
Osa Helsingin kaupungin taide HAM-prosenttihanketta
”Nimensä mukaisesti alueelle on suunniteltu perhosteema. Tavoitteena on merkityksellinen ja elämyksellinen ympäristö. Pihoilla on hyönteishotelleja, viljelyslaatikoita ja istutuksina on perhosia houkuttelevia kasveja. Pintamateriaalit ovat vettä läpäiseviä ja pintamaan sadevedet johdetaan sadepuutarhaan, jonne lapset johdattaa käyskentelemään matalien pajupensaiden reunustama askel -kiviseikkailupolku. Perhosia houkuttelevat kukkivat perennat istutetaan talon seinustalle” kertoo Heinonen.


”Perhonen on osa Helsingin kaupungin HAM prosenttihanketta, jossa ideana on käyttää 1 % rakentamiskustannuksista taiteeseen, joko kiinteäksi osaksi rakennusta tai tilaan sijoitettuna.”
”Perhosessa oli toivomus elävöittää fasadeja, joten päädyimme toteuttamaan taideteokset ikkunoihin käyttämällä kaunista, lämmintä ja kutsuvaa väritystä”, kertoo taiteilija Mari Rantanen Tukholman ateljeestaan käsin. Taideteokset painetaan digitaalisesti transparenttiseen lasiin neljän fasadin ikkunoihin. Kaksi eri väriryhmää sisäänkäynneissä auttavat lasta tunnistamaan oman sisäänkäynnin.
”Kun lapset tulevat aamuhämärässä päiväkotiin, ottaa heidät vastaan ulkoporraskäytävässä sisätiloista tulevan valon kirkastamat teokset ja taas iltapäivällä kotiin lähtiessä luonnonvalo valaisee taideteokset. Ajatus oli, että nimi Perhonen on osaltaan esittävä ja osaltaan abstrakti toistuva kukkakuvio, joissa on perhosen siivet. Tämä on kuin lapset, lentoon lähdössä.
”Lapset ovat lähellä sydäntäni ja he ovat hyvä yleisö, koska ovat vähemmän ennakkoluuloisia kuin aikuiset”, kehuu Rantanen.
Loppukäyttäjät otettu huomioon
”Tämä on ollut ihana hanke, hyvää yhteistyötä ja hyvä ilmapiiri ollut kaikkien osapuolten kanssa ja loppukäyttäjien huomiointi on ollut keskiössä”, kertoo Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta tilahankeyksiköstä suunnittelija Leena Tamminen.
”Kohteen arkkitehteinä toimii AFKS-arkkitehdit, joiden kanssa teimme yhteistyönä myös puurakenteisen Martta Wendelin päiväkodin, joka voitti Finlandia Arkkitehtuuri 2023 palkinnon sekä useita muitakin kilpailuja. ”Martassa” voittoresepti oli lähes vastaava, joten on varmaa, että Oulunkylän juna-aseman edustalle alkaa nousemaan pian upea päiväkoti”, iloitsee Miettinen.
Nimi: Lasten päiväkoti Perhonen
Osoite: Jokiniementie 34 B 00650 Helsinki
Tilaaja: Helsingin kaupunki
Rakennuttaja: Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala/Tilat-palvelu
Urakointimuoto: Kokonaisurakka Arkta Rakennuskultti Oy
Pää- ja arkkitehtisuunnittelu: AFKS Arkkitehdit Oy
Rakennuttajakonsultti: Rakennuttajatoimisto HTJ Oy
Brutto/kokonaisala: 1670 brm2
Huoneistoala: 1375,5 htm2
Tilavuus: lämmin 6484 m3
Rakennusaika: 3.3.2025-2.6.2026
Työpäällikkö: Jani Miettinen
Vastaava työnjohtaja: Santtu Järvinen