Tampereella etätuotetusta aurinkosähköstä sähköenergiansa saava asuinalue Ilokkaanpuisto on viimeistä asuntoa myöden valmis. Ilokkaanpuiston taloyhtiöiden ja osakkaiden käytössä oleva harvinainen konsepti perustuu energian etätuotantoon.

Uudelle Tampereen Koivistonkylässä sijaitsevalle Ilokkaanpuiston asuinalueelle on rakentunut viimeisen neljän vuoden aikana Arktan toimesta kuusi kerrostaloa, joissa on yhteensä 202 asuntoa. Viimeinen taloyhtiö As Oy Tampereen Auringonpaiste valmistui lokakuun 2023 lopussa. Neljästä taloyhtiöstä kolme on RS-kohteita ja yksi Mangrove Asumisoikeus Oy:lle rakennettu taloyhtiö.

Ilokkaanpuisto, Koivistonkylä

Alue tuottaa oman sähköenergiansa etänä

Tampereen vieressä Teiskon Viitapohjassa sijaitsee lähes 1500 aurinkopaneelin aurinkovoimala, joka tuottaa energiaa Ilokkaanpuiston kuuden asuinkerrostalon tarpeisiin. Kyseessä on ainutlaatuinen, energian etätuotantoon perustuva konsepti. Konseptissa taloyhtiöt omistavat uusiutuvaa energiaa taloyhtiöille tuottavan aurinkosähkövoimalan. Voimalaitoksen kokoa on laajennettu sitä mukaa, kun uusia taloja Koivistonkylän Ilokkaanpuistoon on rakentunut.

”Aurinkovoimala on mitoitettu niin, että se tuottaa kalenterivuoden aikana kullekin Ilokkaanpuiston taloyhtiölle ja asunnolle saman verran sähköä kuin ne keskimäärin vuoden aikana kuluttavat. Käytännössä tämä tarkoittaa normaalia edullisempia hoitovastike- ja sähkömaksuja”, kertoo Arkta Rakennuksen virkaa toimittava toimitusjohtaja Marko Nikander.

Ilokkaanpuiston ratkaisussa aurinkovoimalla tuotettu sähkö syötetään Tampereen Energian jakeluverkkoon, josta asuinalueen rakennukset käyttävät sähköä tarpeen mukaan. Aurinkosähkövoimala ei vaadi juurikaan ylläpitoa – kerran rakennettuna se toimii käytännössä itsestään.

Sen lisäksi, että asunto-osakeyhtiöt hyödyntävät ilmastoystävällistä ja asukkaille edullisemmaksi muodostuvaa aurinkoenergiaa, on rakennuksissa tehty myös muita ympäristövalintoja: talot ovat kaikkein energiatehokkainta A2018-luokkaa ja käytössä on aurinkoenergian lisäksi maalämpö. Lisäksi jokaisessa asunnossa on etäluettava vesimittari, jonka avulla oman vedenkulutuksen seuranta on vaivatonta.

Asiakkaat valveutuneita energiaratkaisuista

Kestävän kehityksen mukaiset asumisen ratkaisut kiinnostavat asiakkaita yhä enemmän. ”Kysymme taloyhtiön valmistumisen yhteydessä asiakaspalautetta osakkailta. Ilokkaanpuiston taloyhtiöiden asiakastyytyväisyyskyselyissä energiaratkaisu valintakriteerinä korostui: moni valitsi Ilokkaanpuiston kodin sen energiatehokkuuden ja energiaratkaisujen perusteella, ja oli erityisen kiinnostunut aurinkoenergiaratkaisun mahdollistavista matalammista asuinkustannuksista”, kertoo Nikander. Alueen viimeksi tehdyn asiakastyytyväisyyttä mittaavan kyselyn NPS-luku oli huippuhyvä 93.

Tutustu Lotan ja Alexanderin kokemuksiin Arkta-kodista, jossa innovatiivinen energiaratkaisu näkyy arjessa.

Lakimuutos mahdollisti uudenlaisen konseptin

Ratkaisu kehitettiin ennen kaikkea ilmastosyistä: aurinkosähkö on ekologinen energiamuoto ja hyvä tapa hyödyntää uusiutuvaa energiaa. Katoille asennettavat aurinkopaneelit eivät kuitenkaan yleensä riitä täyttämään asuinkerrostalon energian tarvetta, ja erillisen aurinkovoimalan rakentaminen tontille ei ollut mahdollista.

Ympäristöministeriön asetus uuden rakennuksen energiatehokkuudesta astui voimaan 1.1.2018. Se mahdollisti tontin ulkopuolelle rakennetun uusiutuvan energian hyödyntämisen rakennuksen energiatehokkuuslaskennassa.

Vihreän aallon harjalla

Ilokkaanpuiston kerrostalojen hiilijalanjäljen on laskettu olevan noin 20 % pienempi kuin perinteisesti toteutettujen kerrostalojen. Laskennassa on huomioitu rakennusmateriaalit, rakentaminen ja rakennusten käyttö 50 vuoden aikana. Hiilijalanjälki kuvaa ihmisen tekojen ja kulutuksen aiheuttamia haitallisia vaikutuksia, jotka kiihdyttävät ilmastonmuutosta. ”Hankkeen taustalla on tavoitteemme olla vihreän asuntorakentamisen kehityksen kärjessä”, sanoo Nikander.

Projekti on toteutettu yhteistyössä Tampereen Energian kanssa ja on osa EU:n STARDUST Horizon 2020 tutkimus- ja innovaatio-ohjelmaa. STARDUST EU-hanke vastaa kaupunkiympäristön tuomiin haasteisiin kehittämällä ja käyttöönottamalla innovatiivisia ja älykkäitä ratkaisuja kaupungeille.

Lisätietoja:

Marko Nikander
vt. toimitusjohtaja, tekninen johtaja, Arkta Rakennus
050 323 8502 , marko.nikander@arkta.fi 

ARKTA-konsernin muodostavat asuntorakentajat Arkta Rakennus Tampereen talousalueella, Arkta Reponen Helsingin talousalueella, Arkta Kultti Vaasan seudulla, sekä Arkta Turku Turun seudulla. Kouluja ja päiväkoteja rakentavat yhteiskuntatilojen rakentajat Arkta Rakennuskultti Uudellamaalla ja Arkta Kultti Vaasan seudulla. Heinolassa toimii betonielementtitehdas Arkta Laatuseinä.

Arkta tunnetaan vähähiilisyyteen tähtäävästä rakentamisesta, ollen edelläkävijä täyspuukerrostalojen rakentamisessa sekä asunto-osakeyhtiöiden oman aurinkoenergian hyödyntämisessä. ARKTA-konsernissa on rakennettu jo yli 15 000 asuntoa, joista noin tuhat on puurakenteisia. Liikevaihto vuonna 2022 oli 132 miljoonaa euroa. Konsernissa työskentelee noin 220 henkilöä, jonka lisäksi se työllistää yli 1000 yhteistyökumppania.

Tutustu alueen taloyhtiöihin ja vapaisiin asuntoihin

Kohde

 

As Oy Tampereen Auringonpaiste

Tampereen Koivistonkylän Ilokkaanpuiston alueen viimeinen yhtiö Auringonpaiste on valmis! – Maalämpö – Aurinkoenergia – A-energialuokka – Rauhallinen sijainti hyvien yhteyksien…

Kohde

 

As Oy Tampereen Auringonkukka

Sovi yksityisesittely Tampereen Auringonkukan muuttovalmiisiin asuntoihin! – Maalämpö – Aurinkoenergia – A-energialuokka – Rauhallinen sijainti hyvien yhteyksien varrella – Lasitetut…